Home
  Site in English
  Kusano Ha Shito Ryu Kai
  Kusano Ha - Gradensysteem
  Kusano Ha - Exameneisen
  Kusano Ha - Onderrichters

   Kusano Ha - Clubs

    Kenshikan Lochristi
    Kenshikan St. Amandsberg
    Kenshikan Merelbeke
  Kusano Ha  - Leden
  Links
 Aktiviteiten  (new!)
 Fotoalbum
 Inter@ctive
 Artikels
 Sitemap
 News  (new!)

 

Beker van Veerle 2005

Katalijst WKF - Foto's - Behaalde resultaten

 

   De Beker van Veerle staat gekend als een wedstrijd van hoog niveau. Dit jaar was het niet anders. Wie naar deze wedstrijd komt en hoopt te kunnen winnen omdat je toevallig aanleg of talent hebt voor kata komt bedrogen uit. Zoiets lukt bij een Oost-Vlaams Kampioenschap misschien wel, maar niet bij de Beker van Veerle. Hier zijn het diegene die aanleg en talent hebben en daarbij ook nog eens keihard trainen die de podiumplaatsen veroveren. Er waren om en bij de 150 inschrijvingen. Niet slecht als je bedenkt dat deze wedstrijd enkel de discipline "Kata" voorziet. Een uniek gegeven aan de Beker van Veerle is dat er, weliswaar na de voorrondes, vrije kata mag uitgevoerd worden. Hierdoor kan je als deelne(e)m(st)er eens uitpakken met een kata die je anders nooit op wedstrijd mag uitvoeren. Bij de meeste wedstrijden wordt er immers de WKF (World Karate Federation) reglementering gevolgd en dan moet je een kata lopen uit de onderstaande lijst. Andere zijn niet toegelaten!
Zoals je aan de lijst kan zien is er eigenlijk geen reden om nog andere kata's toe te laten, daar er keuze genoeg is. En toch waren we aangenaam verrast toen we een deelneemster uit Nederland een kata zagen uitvoeren die, zo bleek later, afkomstig was van de Kyukushinkai. Ik kan u verzeker dat het geen simpele kata was en ze haalde er dan ook de eerste plaats mee binnen.

   Van Kenshikan Belgium was Ilse de eerste die aan de beurt kwam. Ze won de eerste ronde met Pinan Shodan, haar tegenstandster deed Heian Nidan. In de tweede ronde was haar Pinan Godan goed uitgevoerd maar niet opgewassen tegen de Jion van Kimberly Aarts, welke ook afkomstig was van de club uit Nederland waarover ik hierboven reeds heb gesproken. Doordat Kimberly later doorstootte tot in de finales kon Ilse nog revanche nemen via de herkansingen. Gezien het niveau van de wedstrijd werd geopteerd voor Seienchin. Deze kata loodste haar door de verschillende herkansingen wat haar uiteindelijk een 3e plaats opleverde. Mike op zijn beurt startte goed met Pinan Shodan, en ook de Pinan Nidan in de volgende rondes deed z'n werk waardoor Mike poulewinnaar werd. In de halve finales echter kwam aan deze positieve tendens een einde met een 2-1 score in het nadeel van Mike. Ook hij was nu aangewezen op de herkansingen om nog een medaille mee naar huis te kunnen nemen. Hij slaagde in zijn opzet en behaalde de 3e plaats. Kiliaan begon sterk met Pinan Yondan en Godan. Maar de toekomstige finalist zorgde ervoor dat ook kiliaan zijn zinnen moest zetten op een derde plaats en deze keer zou niemand hem tegenhouden. Kiliaan bezorgde Kusano Ha Shito Ryu Belgium, samen met Ilse en Mike, een derde 3e plaats.

   De kata's die gebracht werden op de Beker van Veerle waren niet van de minste. Moeilijkere en hogere kata's worden door de coaches steeds vroeger aangeleerd aan hun competitieve karateka's. Een tendens die we eigenlijk betreuren, want op deze manier bereik je enkel en alleen resultaten op korte termijn. Deelnemers van 15 jaar die de kata "Suparimpei" lopen was vroeger onbestaande en toch zien we dit meer en meer gebeuren op wedstrijd. Als coach moet je u echter ook volgende vraag stellen: "als ik mijn competitieve karateka's nu reeds Suparimpei moet aanleren om hen op die manier een podiumplaats te bezorgen, wat ga ik hen dan binnen 5 jaar aanleren"? De kata "Suparimpei" wordt immers algemeen beschouwd als de kata met de hoogste moeilijkheidsgraad en behoort tot het examenprogramma van 8e Dan (zie "Kusano Ha - Exameneisen"). Kusano Ha Belgium denkt wel op lange termijn. Vandaar dat we zo lang en zo hard trainen op dezelfde kata's... om ze technisch te verbeteren. Want een kata met een lagere moeilijkheidsgraad die technisch zéér goed wordt uitgevoerd zal een hogere score krijgen dan een kata met een hogere moeilijkheidsgraad die gewoon "gelopen" wordt maar geen techniek, kimé of bezieling bevat. Op een vorige wedstrijd won Kiliaan de finale met Seienchin. De persoon die Suparimpei uitvoerde werd 2de!
Ten slotte nog dit: de technieken en kimé die je aanleert door hard en lang te trainen op Seienchin of Bassai Dai neem je ook mee naar uw volgende kata...

Steven De Winne

Katalijst WKF:

Shotokan Shito Ryu Goju Ryu Wado Ryu
1. Bassai Dai Jitte Sanchin Kushanku
2. Bassai Sho Jion Saifa Naihanchi
3. Kanku Dai Jiin Seiyunchin Seishan
4. Kanku Sho Naifanchin Shodan Shisochin Chinto
5. Tekki Shodan Naifanchin Nidan Sanseru Passai
6. Tekki Nidan Naifanchin Sandan Seisan Niseishi
7. Tekki Sandan Matsukaze Seipai Rohai
8. Hangetsu Aoyagi (Seiryu) Kururunfa Wanshu
9. Jitte Wanshu Suparimpei Jion
10. Jion Jyuroku Tensho Jitte
11. Jiin Rohai
12. Enpi Nipaipo
13. Sochin Bassai Dai
14. Nijushiho Sho Bassai Sho
15. Goju Shiho Dai Tomari Bassai
16. Goju Shiho Sho Matsumura Bassai
17. Chinte Sanchin
18. Unsu Tensho
19. Meikyo Kosokun Dai
20. Wankan Kosokun Sho
21. Kosokun Shiho
22. Chinto
23. Chinte
24. Sanseiru
25. Seienchin
26. Seipai
27. Saifa
28. Shisochin
29. Kururunfa
30. Suparimpei
31. Hakucho
32. Sochin
33. Niseishi
34. Seisan
35. Pachu
36. Heiku
37. Paiku
38. Annan
39. Annako
40. Papuren
41. Gojushiho
42. Unshu
43. Chatanyara Kushanku

 

Foto's:

Van Belle Ilse - 3e plaats

Lekens Mike - 3e plaats

Van Den Nest Kiliaan - 3e Plaats

(klik op de foto voor een weergave op ware grootte)

 

Back to Top...

Resultaten Kenshikan Belgium:

Kiliaan Van Den Nest - 3e plaats jongens 
Ilse Van Belle - 3e plaats meisjes 
Mike Lekens - 3e plaats jongens

Een week later, op 23 januari 2005, namen we deel aan de Vlaamse Karate Kampioenschappen.
Volgende leden behaalden een podiumplaats:

Kiliaan Van Den Nest - 3e plaats jongens
Vito Gautier - 3e plaats jongens
Ilse Van Belle - 3e plaats meisjes 
Mike Lekens - 2e plaats jongens

 

 

 

 

 

Back to Top...



  

Design by Steven De Winne
last update : 08 maart 2009