Home
  Site in English
  Kusano Ha Shito Ryu Kai
  Kusano Ha - Gradensysteem
  Kusano Ha - Exameneisen
  Kusano Ha - Onderrichters

   Kusano Ha - Clubs

    Kenshikan Lochristi
    Kenshikan St. Amandsberg
    Kenshikan Merelbeke
  Kusano Ha  - Leden
  Links
 Aktiviteiten  (new!)
 Fotoalbum
 Inter@ctive
 Artikels
 Sitemap
 News  (new!)

 

News

 

Zilver voor Mike en brons voor Jarno op Belgisch Kampioenschap

Tijdens het Belgisch Kampioenschap Karate te Schoten heeft Mike Lekens de zilveren medaille behaald in de discipline kata. Mike mocht als eerste aantreden in de leeftijdscategorie Kadetten (14-15 jaar) en kwam uit tegen een sterke De Pauw Joachim (vice Belgisch kampioen 2008). Mike won met 1-2 cijfers. Deze overwinning gaf hem het nodige vertrouwen en in de tweede ronde versloeg hij Delaetre Julien (Karateclub Wavre) met 3-0. In de halve finale kwam Mike uit tegen Bilterijs Thomas van Shotokan Herne, maar deze laatste was geen partij voor Mike die de wedstrijd won met 3-0. De finale ging tussen Mike en Rodriguez Yvan (CAMJ Brussels). Yvan (4 jaar op rij Belgisch kampioen) was echter te sterk waardoor Mike voldoening moest nemen met de tweede plaats. Niettegenstaande een sterke prestatie voor deze karateka uit Heusden. 

 

En Mike was niet de enige die een podiumplaats behaalde op het Belgisch Kampioenschap. Ook Jarno Van de Voorde drukte een ferme Kusano ha stempel in de categorie Kata - Universitair. Hij behaalde de derde plaats.

Voor beiden een dikke proficiat !!

VKF heeft er een scheidsrechter Shito Ryu bij

Shito Ryu is niet sterk vertegenwoordigd bij het scheidsrechtersteam van de Vlaamse Karate Federatie. Naast 13 Wado Ryu, 3 Goju Ryu, 1 Goju Kai en 9 Shotokan scheidsrechters, was er slechts één Shito Ryu scheidsrechter. Hoog tijd dus om het evenwicht een beetje te herstellen, daarom besloot Steven De Winne om de cursus te volgens voor scheidsrechter C in zowel Kata als kumite. Na geslaagd te zijn in het theoretische examen voor kandidaat scheidsrechter C volgden er enkele praktische opleidingen op de Massastage en het Provinciaal kampioenschap te Stekene. Op zondag 12 oktober werd er een examen ingelegd om over te gaan van kandidaat scheidsrechter C naar scheidsrechter C en Steven slaagde in het examen. Niet alleen bezit de VKF nu een Shito Ryu scheidsrechter meer, het is er ene van Kusano ha Shito Ryu! We wensen hem van harte proficiat.

4 op 4 tijdens Shodan Shiken

4 leerlingen van Kusano Ha Belgium namen zondag 18 mei deel aan het examen voor zwarte gordel 1e Dan (Shodan Shiken) bij de Vlaamse Karate Federatie. De Poorter Kristof, Zweers Laurens, Mistiaen Manuel en Vervust Geert werden de afgelopen maanden door hun leraars klaargestoomd voor het toch wel zware examen. Met groot plezier kunnen we jullie melden dat ze alle vier geslaagd waren! Van de 28 deelnemers aan het examen waren er in totaal 16 geslaagd, waaronder 4 van Kusano Ha. Best iets om trots op te zijn, nietwaar! Nogmaals een dikke proficiat.

   

 

De gradencommissie

 

   
   

 

   

(klik op de foto voor een weergave op ware grootte)

Soke Sensei Kenji Kusano overleden

Soke Sensei Kenji Kusano, de stichter van Kusano ha Shito Ryu, is na herhaaldelijke lange periodes van ziekte overleden op dinsdag 18 maart 2008 in Otsu (Japan).  Kusano is de derde generatie (Mabuni, Tani, Kusano) van de karatestijl Shito Ryu. Hij was een kei in Karate Do en bezat enorm veel kennis. Zijn trainingen waren hard en gedisciplineerd, maar altijd met veel passie en overgave. De kennis van Karate Do heeft Kenji Kusano overgedragen op z'n zoon Masaru Kusano die vanaf nu de titel draagt van Soke Sensei.

Kristof De Poorter behaalt 2e plaats op Belgisch Kampioenschap Kumite

Kristof De Poorter is erin geslaagd door te stoten tot in de finale van het Belgisch Kampioenschap Kumite te Namen op 16 maart 2008. In de finale kwam hij uit tegen Bram Vandenbroeck. Bram is een A-altleet en geen onbekende voor Kristof daar ze regelmatig samen trainen op de Shobu Elite trainingen van de VKF. Bram was echter te sterk en won waardoor Kristof genoegen moest nemen met de zilveren medaille. Niettegenstaande een zeer sterke prestatie van Kristof en we wensen hem dan ook een dikke proficiat!!

W.K.K.A. Gasshuku 2008

Na de Gasshuku in Schotland van vorig jaar is het nu opnieuw de beurt aan Engeland om Nidaime Soke Sensei Masaru Kusano te ontvangen. Meer info binnenkort...

Le grand Julien is niet meer...

Het is niet altijd goed nieuws dat we te melden hebben. Met spijt in ons hart hebben we gisteren vernomen dat Julien de Wilde is overleden. Voor velen van jullie is Julien wellicht een onbekende, maar hij is één van de beste karateka’s die België ooit heeft gehad. Toen wij (en jullie waarschijnlijk ook) nog rondliepen in onze pamper behoorde deze man tot de top van België. Hij maakte maar liefst negen jaar deel uit van de nationale karateploeg, is verscheidene keren Belgisch kampioen geweest, op podia gestaan bij Europese kampioenschappen en deelgenomen aan Wereldkampioenschappen. Daarna is hij verschillende jaren nationaal trainer geweest. Karateka’s als Roethof, Valera én Royers (= momenteel commentator op Eurosport voor karatewedstrijden) moesten in hun glorieperiode op de Shiai, Julien als hun meerdere erkennen. Z’n club werd gevreesd op de kumitewedstrijden omdat ze steevast de mooiste bekers mee naar huis namen en niet zelden werden leerlingen van hem geselecteerd voor de nationale ploeg. De laatste keer dat Julien in een dojo geweest is was in onze club toen hij op vrijdag 15 april 2005 een les kumite kwam geven. De begrafenis gaat door in de kerk van het Heilig Hart om 10u00 op vrijdag aanstaande 06 juli. We wensen langs deze weg de familie onze welgemeende deelneming overbrengen.

Kenshikan Belgium is 2 zwarte banden rijker

Geert Vervust en Manuel Mistiaen hebben tijdens de WKKA stage te Schotland deelgenomen aan het examen voor Shodan (1e Dan) en waren beiden geslaagd. Geert, die reeds een zwarte band bezit in het Judo, is met karate begonnen in 1992 en heeft dus 15 jaar moeten werken om de felbegeerde zwarte band te behalen. Manuel op zijn beurt was reeds met Karate begonnen bij een shotokanclub, maar was niet echt tevreden van wat de club te bieden had. In 1999 is hij begonnen met Kusano ha Shito Ryu te Sint-Amandsberg en voelde dat deze club hem veel meer techniek en kennis van Karate Do kon bijbrengen.
Van harte proficiat Geert en Manuel!

Nu ook Cesar lid van VKF Shobu Elite

Lagrou Cesar van Kenshikan Sint-Amandsberg wordt opgenomen in de Shobu-elitegroep - categorie C voor de discipline Kumite. Hij krijgt de kans om zichzelf te bewijzen als een beloftevolle karateka.
Veel succes Cesar!

Provinciaal Kampioenschap O.Vl. werd groot succes voor Kenshikan Belgium

Op 29 april 2007 werden de Oost-Vlaamse Provinciale kampioenschappen Karate gehouden te Laarne. Er waren zowel voor het onderdeel kata als voor kumite 108 deelnemers ingeschreven. Hieronder een overzicht van de behaalde resultaten voor Kenshikan Belgium:

    Naam Discipline Dojo Behaalde plaats
  Balthau Cedric Kata Lochristi 3e plaats pupillen jongens
  Hooghe Stijn Kata Lochristi 1e plaats miniemen jongens
  Lekens Mike Kata Sint-Amandsberg 1e plaats scholieren jongens
  De Baets Gert-Jan Kata Lochristi 3e plaats scholieren jongens
  Van Belle Ilse Kata Sint-Amandsberg 1e plaats scholieren meisjes
  Lo Ka Nam Kata Sint-Amandsberg 3e plaats scholieren meisjes
  Yundendorj Zaya Kata Sint-Amandsberg 1e plaats Dames +16 jaar
  Couvreur Els Kata Sint-Amandsberg 3e plaats Dames +16 jaar
  De Poorter Kristof Kata Lochristi 2e plaats Heren +16 jaar (3-2-1 Kyu)
  Van Belle Ilse Kumite Sint-Amandsberg 2e plaats scholieren meisjes
  Lo Ka Nam Kumite Sint-Amandsberg 3e plaats scholieren meisjes
  Lagrou Cesar Kumite Sint-Amandsberg 3e plaats cadetten heren (vanaf 3e Kyu)
  Yundendorj Zaya Kumite Sint-Amandsberg 3e plaats cadetten dames
  Lanckneus Aline Kumite Sint-Amandsberg 3e plaats cadetten dames
  De Poorter Kristof Kumite Lochristi 1e plaats Heren +18 jaar (7 tem 3 Kyu)

Heel wat resultaten dus en dat was ook te merken aan de ranking van de superbeker. De superbeker is een beker die naar de club gaat met de meeste overwinningen op het Provinciaal kampioenschap. Voor elke 1e plaats die je behaalt met uw club krijg je drie punten, voor elke 2e plaats twee punten en voor elke 3e plaats één punt. Al deze punten worden samengeteld en vervolgens gerangschikt. Zie hieronder de ranking van de superbeker:

    Ranking Naam club  
  1) Dai Nippon  
  2) KC KaChi
Kenshikan Belgium
 
  3) Kensei Stekene  

Zoals je kan zien staan we dit jaar op de tweede plaats samen met KC KaChi, daar waar we vorig jaar nog niet eens in de top drie voorkwamen. Proficiat aan alle deelnemers!!

VKF Beloften categorie C - deel 3

Wegens budgettaire redenen heeft de Vlaamse Karate Federatie besloten om de VKF Beloften voor de discipline Kata af te schaffen. Een spijtige zaak voor onze leden die geselecteerd waren en een spijtige zaak voor de toekomst van Kata in België, maar verder brengt dit momenteel geen gevolgen met zich mee. De kata wedstrijden blijven bestaan en we blijven als club hieraan ook deelnemen. Enkel wanneer we zouden deelnemen aan wedstrijden in het buitenland, zijn het nu de clubs die de inschrijvingen, vervoer en verblijf moeten betalen en niet langer de VKF.

Kristof behaalt 3e plaats op BK Kumite!!

Op 18 maart 2006 werden de Belgische Kumite kampioenschappen gehouden te Kortrijk. Met maar liefst 300 inschrijvingen beloofde het een spannende wedstrijd te worden waar vele karateka's zich wilden bewijzen. Zo ook voor Kristof De Poorter die sinds dit jaar door de VKF gepromoveerd werd van C-atleet naar B-atleet dankzij zijn inzet op de elite trainingen. In de categorie Senioren Heren +80 Kg. kwam hij uit tegen Gunther Vanhoudt, een doorwinterde karateka en dus geen gemakkelijke tegenstander om mee te beginnen. Het werd een spannende match en Kristof leek lange tijd aan de winnende hand. Op het laatste nippertje echter kon Gunther nog scoren en hierdoor verloor Kristof deze match met een puntje verschil. Heel spijtig! Gunther stootte door naar de finale en dit betekende dat Kristof herkansingen had. Zijn tegenstander in de wedstrijd voor de 3e plaats gaf Kiken (= opgave) wegens een blessure opgelopen in de voorrondes, waardoor Kristof automatisch 3e werd.
Ook Ilse Van Belle deed het uitstekend. Ze vocht zich voorbij Sridi Yasmine met 3-4 en daarna moest ook Spallitta Maria eraan geloven (1-0). De halve finale verloor ze echter van Braeken Loes (2e plaats Open Belgium 2006). Hierdoor moest ook Ilse zich concentreren op de herkansingen. Spijtig genoeg verloor ze deze van Coulee Elodie (3e plaats Open British 2007) en behaalde ze geen podiumplaats. Maar de 4e plaats behalen op uw eerste Belgisch kampioenschap is een hele prestatie en iets waar ze best trots mag op zijn.

Proficiat Mike en Ilse!!

Tijdens de Belgische Kata Kampioenschappen op zondag 04 februari te Namen zijn Mike Lekens en Ilse Van Belle erin geslaagd om de derde plaats te behalen. Mike kwam in z'n eerste wedstrijd uit tegen Mulolo Jonathan, iemand die in 2005 de 3e plaats behaalde in het Belgisch JKA kata kampioenschap en dus niet te onderschatten was. Mike won van hem en ook de tweede wedstrijd won hij zonder problemen. Van de derde wedstrijd wisten we op voorhand dat dit z'n moeilijkste tegenstander zou worden, aangezien het ging om Rodriguez Yvan, de Belgisch kampioen van 2006. Mike verloor nipt met 3-2 cijfers en was dus aangewezen op de herkansingen. Deze won hij met overtuiging en de derde plaats was binnen! Rodriguez Yvan, de enigste persoon van wie hij verloren heeft, werd uiteindelijk ook dit jaar Belgisch Kampioen. Ilse begon sterk en won haar eerste twee wedstrijden maar verloor in de halve finale van Dakir Meriam. Ook voor haar werden het dus herkansingen en ze won deze met overtuigende 4-1 cijfers. We wensen hen beiden van harte proficiat met de behaalde resultaten!!

 

Mike Lekens

Van Belle Ilse

(klik op de foto voor een weergave op ware grootte)

Emiko Honma wordt eerste op het National Sport Festival

  Emiko Honma behaalde de eerste plaats in het vrouwen kumite tijdens het 61e Nationale Sport Festival te Japan. Op de foto hiernaast zien we dat Emiko wordt gefeliciteerd door Nidaime Soke Sensei Masaru Kusano.

  Emiko is geen onbekende in Japan. Ze werd 1ste tijdens de Japanse karate Kampioenschappen Kumite in 2005 en 2de in 2006.

  Nidaime Soke Sensei was op het National Sport Festival de vertegenwoordiger voor de Shiga provincie.

 

 

VKF Beloften categorie C - deel 2

Kiliaan Van Den Nest, Vito Gautier, Kristof De Poorter, Ilse Van Belle en Mike Lekens waren reeds opgenomen in de Shobu-elitegroep - categorie Beloften C. Hun selectie werd dit jaar verlengd, wat op zich al positief is. Ze krijgen echter gezelschap van enkele clubleden die sinds dit jaar de Shobu-elitegroep mogen vervoegen.
Els Couvreur werd geselecteerd voor Kata. Ilse Van Belle (reeds geselecteerd voor Kata) en Zaya Yundendorj werden geselecteerd voor Kumite.
Veel succes Kusano-ha's!!

Telly Geenens lid van sporttechnische commissie VKF

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Vlaamse Karate Federatie op 17 maart werd beslist om Telly Geenens op te nemen in de sporttechnische commissie. De sporttechnische commissie heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden waaronder:

 • Inrichten van stages, leraarstrainingen, cursussen en andere karate activiteiten.
  Doel stages : het algemene karate promoten.
  Doel leraarstrainingen : bijscholing van de trainers van de clubs.
  Initiatiestages : werving van nieuwe leden.
  Specifieke trainingen jongeren
 • Advies geven aan Raad van Bestuur i.v.m. de sporttechnische aspecten van het karate.
 • Aanstellen van een vertegenwoordiger op buitenlandse wedstrijden.
 • Opstellen van de internationale wedstrijdplanning en begroting van de internationale wedstrijden.
 • Treffen van allerhande regelingen wat betreft verplaatsing naar het buitenland van de atleten (dit in samenwerking met het secretariaat).
 • Steunen van de promotie van de karatesport in zijn geheel.
 • Voorbereiding competitie, zowel voor topsporters als voor de talentvolle jongeren (-16j).
  Trainingen beloften A begeleiding van talentvolle jongeren die reeds mooie resultaten behaalden.
  Trainingen beloften B scouting van aankomend talent (vooral jeugd).
 • Organiseren van stijltrainingen.
  Doel : dit is het organiseren van trainingen en stages om zo het multi-stijl karate te promoten en na verloop van tijd alle leerscholen te herenigen tot één groot karategeheel.
 • Selecties van topsporters en subtop atleten naar buitenlandse wedstrijden toe.

De leden van de Sporttechnische commissie worden gekozen, rekening houdend met verschillende criteria.
Ze moeten een hogere dan graad bezitten, er wordt ook rekening mee gehouden dat de leden van de commissie afkomstig zijn uit verschillende leerscholen of stijlgroepen. Personen die reeds hun steentje hebben bijgedragen tot de goede werking van de federatie, personen die de schakel vormen tussen de administratie en de sporttechnische leiding of personen die hebben bijgedragen tot de promotie en uitstraling van onze sport, genieten de voorkeur om te zetelen in deze commissie, gezien deze commissie een actieve werking heeft binnen onze federatie.

Tevens bespreekt deze commissie alle sporttechnische aspecten van het karate, de hiermee gepaard gaande vraagstukken en problemen in de Vlaamse Karate Federatie.

De sporttechnische commissie bestaat uit minimum 5 leden en maximum 8. momenteel zetelen volgende personen in deze commissie:

      Bloso Graad Andere functies binnen VKF Strekking
1. Rudy Schuermans Trainer B 6e Dan Verantwoordelijke
Kata elite trainer
Shito Ryu
2. François Demesmaeker Trainer A 7e Dan Kata elite trainer Shotokan
3. Alain Rayen Trainer B 6e Dan Selectieverantwoordelijke multistijl
Selectieheer BKF
Kumite elite trainer
Wado Ryu
4. Alfons Sely Trainer B 7e Dan Kumite elite trainer
Selectieverantwoordelijke multistijl
Shotokan
5. Livia Castro Licentiate L.O. 5e Dan   Shotokan
6. François Van Helden   6e Dan Kata elite trainer Goju Ryu
7. Telly Geenens Initiator 3e Dan   Shito Ryu

Kusano ha Belgium is er zeker van dat Telly een enorme aanwinst zal zijn voor de V.K.F. in het algemeen en voor de Shito Ryu strekking in het bijzonder.
We wensen hem langs deze weg alvast veel succes!!

VKF Beloften categorie C

Op 28 juni 2005 heeft VKF (Vlaamse Karate Federatie) besloten om Van Den Nest Kiliaan, Gautier Vito, Van Belle Ilse en Lekens Mike op te nemen in de Shobu-elitegroep - categorie Beloften C voor de discipline Kata. Een belofte C-atleet is verplicht om deel te nemen aan trainingen en stages opgelegd door de sportcommissie multistijl. Categorie C-atleten is een groep die dient om potentieel talent te ontdekken binnen de Vlaamse Karate Federatie. Je wordt hierin opgenomen voor de periode van 6 maand en tijdens deze periode moet je dus uzelf bewijzen als een potentieel talent. Ook De Poorter Kristof werd tijdens de jongste wedstrijden en op de regionale kumite training te Berchem opgemerkt door de Sportcommissie Multistijl. Hij werd op  03/12/2005 opgenomen in de Shobu-elitegroep - categorie Beloften C voor de discipline Kumite.
We wensen jullie hierbij veel succes!!

7th Asia Karatedo Championships

  Op 21 en 22 mei 2005 werd in Macau (China) voor de zevende keer de karate kampioenschappen van het continent Azië georganiseerd. Emiko Honma (leerlinge Kusano ha Shito Ryu) behaalde de 3e plaats in de categorie Kumite Dames +60 kg. Ze maakte ook deel uit van de Japanse Dames kumite ploeg waar ze de 1ste plaats behaalden.

  Dat Japan nog steeds met kop en schouders boven de andere landen uitsteekt, bewijzen de algemene resultaten. Japan ging lopen met maar liefst 20 gouden medailles en laat daarmee het tweede beste land, Iran met 9 gouden medailles, ver achter zich. Hieronder zie je de top vijf:

    Land Goud Zilver Brons
1. Japan 20 6 6
2. Iran 9 8 9
3. Viëtnam 4 3 11
4. Maleisië 3 8 11
5. Kazakstan 3 4 5

 

 

Emiko Honma (rechts) met haar broer...

De loting van Emiko haar reeks...

(klik op de foto voor een weergave op ware grootte)

48th Rengokai West Japan Championships

  Takashi "Teppei" Kozuka behaalde de 1ste plaats op de 48th Rengokai West Japan Championships in de categorie Kata en de 3de plaats in de categorie kumite. Kenichi Honma, de broer van Emiko (zie hierboven), behaalde de 1ste plaats in de categorie kumite.

  Teppei is de vaste assistent van Nidaime Soke Sensei Masaru Kusano, maakt deel uit van Sohonbu staff en is secretaris voor alle Kenshikan clubs buiten Japan. Voor degene die hem aan het werk willen zien... hij zal Masaru Kusano vergezellen tijdens de W.K.K.A. stage te België op 19, 20 en 21 mei 2006.

Karate voorlopig geen Olympische dicipline

  Karate maakte, samen met squash, golf, roller sports en rugby, deel uit van een verkiezing om te bepalen welke sport zou toegelaten worden op de Olympische spelen van 2012. Uiteindelijk bleef enkel karate en squash nog over, maar geen van beiden behaalden een 2/3 meerderheid welke nodig is om toe te treden bij de andere 26 sporten waaruit de Olympische spelen nu bestaan.

 

 

 

Back to Top...


  

Design by Steven De Winne
last update : 08 maart 2009